Verplichte Kost! Hoe Je Zelf In 5 Stappen Een Administratie Opzet en Aangifte Omzetbelasting Regelt Voor Je Belastingaangifte 2014 Als Ondernemer

Het blijft zo’n ding waar we ons eigenlijk niet mee bezig willen houden, maar toch verplicht zijn om te doen – het opzetten van een administratie en het doen van je aangifte omzetbelasting.

Een oplossing kan zijn om je administratie en/of aangifte omzetbelasting uit te besteden aan een boekhouder, maar wat als je net begonnen bent en je omzet is nog niet zo groot? Dan is zo’n dure boekhouder wel een grote kostenpost.

Dat kan toch anders…

Dat dacht Michiel ook. Bij de start van zijn eerste bedrijf ‘De Schietstoel’ besloot Michiel Roukens het zelf aan te pakken en uit te zoeken wat je zelf wel en niet makkelijk kunt doen. Het bleek dat je zelf snel en makkelijk een administratie opzet en zelf aangifte omzetbelasting doet en hier (veel) geld mee bespaard. De oplossing die hij voor zichzelf ontwikkelde groeide uiteindelijk uit tot een volwaardig boekhoudpakket wat nu gebruikt wordt voor vele ondernemers.

Voor Whysheid vroeg ik aan Michiel om precies uit te leggen wat je als ondernemer wél zelf kunt doen qua administratie, aangifte omzetbelasting en dat soort zaken, en hoe je dat dan precies doet.

Ik leerde snel hoe je dit zelf allemaal opzet en dat je zelfs makkelijk geld (terug) kan verdienen met het doen van aangifte omzetbelasting en het bleek ook nog eens heel makkelijk allemaal. Zo word zelf je administratie doen zelfs (bijna) leuk..

Gastartikel door: Michiel Roukens, oprichter van Action Sports Platform OWNR, Boekhouden met Johan en blogger.

Enter Michiel:

***

Toen ik net als freelancer begon vond ik het enorm zonde om zo veel geld uit te geven aan iets naar wat ik naar mijn mening makkelijk zelf kon doen – het regelen van je aangifte omzetbelasting (BTW aangifte).

Ik las de belastinggids door van a-z, vroeg aan andere ondernemers hoe zij dit allemaal deden en begon zelf te timmeren in Excel. Een sheetje maken is niet zo moeilijk, zorgen dat het aan de eisen van de Belastingdienst doet wel.

Ben je net als ik, en wil je eerst kijken hoe je het zelf kunt oplossen voordat je bereid bent je hard verdiende opbrengsten naar een boekhouder te brengen, dan leg ik je hier exact uit waar je op moet letten.

Als eerste een basisuitleg van je verplichtingen als ondernemer en dan een aangifte omzetbelasting voorbeeld.

Maak je geen zorgen meer als startender, ondernemer of ZZP’er: In deze stap voor stap instructie leer je in 5 stappen precies zelf makkelijk en snel een administratie opzetten en hoe je in 5 minuten aangifte omzetbelasting doet.

De Belastingdienst verplicht je als ondernemer tot 3 dingen:

  1. aangifte Omzetbelasting
  2. aangifte Inkomstenbelasting
  3. correcte en volledige administratie om je aangiften te onderbouwen

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Wat is het verschil tussen omzetbelasting en inkomstenbelasting?

Omzetbelasting = Belasting Toegevoerde waarde of beter bekend als: BTW.
De BTW is een percentage van de aankoop dat de consument aan de ondernemer. De ondernemer geeft dat bedrag (de BTW) alleen maar door aan de Belastingdienst. Voor de ondernemer zijn dit dus geen kosten.

Inkomstenbelasting betaalt de ondernemer (in dit geval) over de behaalde winst. Hoe dat berekend word? Dat is een complex systeem van boxen en aftrekposten. Dit kun je niet even uitleggen en in het kopje aangifte inkomstenbelasting word dit iets meer toegelicht.

Aangifte Omzetbelasting / BTW-aangifte

Het doen van Aangifte Omzetbelasting kom je vaak als eerste tegen. Dit doe je vier keer per jaar, waarbij je steeds aangifte doet over het afgelopen kwartaal. Een kwartaal is niets anders dan een periode van drie maanden. Januari tot en met maart, van april tot en met juni, van juli tot en met september en als laatst van oktober tot en met december. In sommige gevallen kun je beter aangifte doen per maand, of in één keer per jaar.

Het zelf doen van aangifte omzetbelasting is erg makkelijk: het is een hele simpele rekensom van ontvangen BTW en betaalde BTW. Het resultaat betaal je elk kwartaal aan de belastingdienst, of krijg je terug als deze negatief is. Hoe deze belastingteruggave precies werkt lees je verderop in dit artikel. Hoe je zelf de aangifte omzetbelasting doet kun je ook stap-voor-stap nalezen via deze link.

Aangifte inkomstenbelasting

Aangifte inkomstenbelasting doe je net als iedere andere Nederlandse burger één keer per jaar. Als ondernemer wordt er meer van je verlangt dan wanneer je in loondienst werkt. Het grote voordeel als ondernemer zijnde is dat je alleen belasting betaalt over de winst van je bedrijf. Ook al kun je hier zelf een schatting van maken, raad ik je aan hier wel een boekhouder of accountant voor in te schakelen.

Naast het maken van een winst- en verliesrekening ben je verplicht een balans op te stellen wat nogal ingewikkeld kan zijn. Een accountant kan vaak meer voordelen voor je regelen, bijvoorbeeld als je verlies hebt gedraaid en de jaren daarvoor in loondienst hebt gewerkt. Wat kun je hier dan zelf nog voor doen? Het hebben en bijhouden van een strakke administratie en het zelf doen van je BTW aangifte maakt het makkelijker voor je accountant om je aangifte inkomstenbelasting te doen. Wat het voor jouw weer goedkoper maakt.

Kort samengevat; Je kunt de kosten van je gehele administratie en aangiften flink verminderen door zelf je administratie bij te houden en aangifte omzetbelasting te doen. Hierdoor is het makkelijker en sneller om de ingewikkeldere aangifte inkomstenbelasting te doen voor je accountant en daardoor ook goedkoper voor jou.

Maar hoe doe je dat dan, zo’n administratie opzetten?

Als eerste begin je met het zelf opzetten van een administratie in een spreadsheet bewerker, bijvoorbeeld Excel of Google Spreadsheets. Hoe je dat precies doet lees je hieronder.

1.) Het snel opzetten van je administratie

Het doel van je administratie is een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven, om zo je aangifte omzetbelasting te kunnen indienen. Eventueel kun je het gebruiken om een schatting te maken voor je aangifte inkomstenbelasting, maar dit is niet noodzakelijk. Je mag zelf bepalen hoe je de administratie opzet, zolang het duidelijk is voor de belastingdienst hoeveel BTW je moet betalen / ontvangen bij je aangifte omzetbelasting.

In de basis heb je de volgende elementen nodig voor het regelen van je aangifte omzetbelasting:

  • Debiteuren overzicht
  • Crediteuren overzicht
  • Kas registratie
  • Afschrijvingen

* Geen zin om zelf uren te rommelen met Excel? Bekijk dan is het Boekhoudpakket van MijnJohan, met de bovengenoemde onderdelen en veel meer. Let op! Whysheid lezers krijgen het Boekhoudpakkt van Mijnjohan nu met 10% korting. Onderaan dit artikel staat hoe je korting krijgt. 

Debiteuren staat voor inkomsten, oftewel facturen verstuurd vanuit jouw bedrijf.

Hierbij dien je de volgende posten mee te nemen:

  • de datum van de factuur
  • het nummer van de factuur
  • de naam en het adres van de afnemer
  • het btw-identificatienummer van de afnemer (alleen bij handel met andere EU-landen en daarmee samenhangende diensten)
  • Controleer het btw-identificatienummer van de afnemer altijd.
  • een duidelijke omschrijving van de goederen of diensten die u hebt geleverd
  • het aantal geleverde goederen of verleende diensten
  • de prijs exclusief btw, uitgesplitst naar btw-tarief
  • het te betalen btw-bedrag, uitgesplitst naar btw-tariefBron: Belastingdienst.nl

Voor jezelf is het fijn bij te houden of de factuur betaald is, of de uiterste betalingstermijn is verstreken en hoeveel er eventueel nog openstaat. Voor elke post die je registreert gebruik je een aparte kolom, zoals te zien in het voorbeeld:

 

 

In het voorbeeld wordt het BTW bedrag automatisch berekent. Ben je zelf niet zo handig met Excel kun je deze bedragen ook handmatig invoeren. Wil je voor jezelf bijhouden of een factuur wel of niet betaald is, doe je dit bijvoorbeeld zo:

 

 

 

 

De berekening is eenvoudig: Totaalbedrag-Voldaan = resteert. Natuurlijk kun je dit ook zelf bijhouden en verrekenen.

Wat je ook doet, zorg er altijd voor dat de BTW bedragen gesplitst zijn zoals te zien is in het voorbeeld hiernaast. Deze kun je dan gemakkelijk bij elkaar optellen voor de btw aangifte (aangifte omzetbelasting). In excel is hier een simpel trucje voor: Selecteer je meerdere cellen met bedragen, telt excel automatisch de bedragen voor je op en zie je deze onderin je scherm. Dit ga je later gebruiken bij je BTW aangifte (aangifte omzetbelasting).

* Het programma Excel telt zelf de bedragen voor je op als je meerdere cellen selecteert. De uitkomst zie je rechts onderin je venster. Lekker makkelijk. 

Crediteuren zijn de uitgaven van je bedrijf. Dit kunnen ontvangen facturen zijn of bonnen. Let op: leningen en andere schulden vallen hier niet onder. Simpel gezegd: het gaat alleen om uitgaven waar je een bonnetje van krijgt.

De wijze van registratie is in de basis hetzelfde als die van Debiteuren:

  • de datum van de factuur
  • het nummer van de factuur
  • de naam en het adres van de leverancier
  • het btw-identificatienummer van de leverancier (alleen bij handel met andere EU-landen en daarmee samenhangende diensten)
  • een duidelijke omschrijving van de goederen of diensten die aan u zijn geleverd
  • de prijs exclusief btw, uitgesplitst naar btw-tarief
  • het btw-bedrag, uitgesplitst naar btw-tariefBron: Belastingdienst.nl

Gebruik voor elke post weer een aparte kolom. Ook hiervoor kan ik je aan raden bij te houden of de crediteur wel of niet betaald is. Verhoging zit niemand op te wachten.

2.) Tip voor de Advanced:

Om het makkelijker te maken voor je accountant om je aangifte inkomstenbelasting te doen (en dus goedkoper voor jou) specificeer je per crediteur om wat voor soort uitgave het gaat. Het overzicht wat hieruit volgt heeft je accountant nodig voor je aangifte inkomstenbelasting, en geeft jouw inzicht in je uitgaven. Dit is onderdeel van een jaarrekening. Voor de specificatie gebruik je de volgende soorten uitgaven:

  • Inkoopkosten
  • Personeelskosten
  • Verkoopkosten
    • Representatie & Relatiegeschenken %*
    • Diners en Lunches%*
    • Verblijfskosten%*
  • Vervoerskosten
  • Huisvestingskosten
  • Kantoorkosten
  • Diverse kosten
  • Financiële baten en lasten
  • Kosten voorraad (Breuk en verschillen)
  • Afschrijving
  • Uitbesteed werk.

* Van deze posten mag u slechts een gedeelte aftrekken voor de aangifte inkomstenbelasting. Maakt u zich hier geen zorgen over en laad dit berekenen door uw accountant.

Om hier een overzicht van te krijgen voeg je een kolom toe, waarbij je achter elke crediteur het soort uitgave vermeld. Om deze bij elkaar op te tellen sorteer je al je ingevoerde datum op deze kolom, en tel je de bedragen bij elkaar op. In het boekhoudpakket van MijnJohan kies je simpelweg een soort uit de lijst bij elke crediteur, welke automatisch worden opgeteld op een overzichtspagina.

3.) De BTW aangifte a.k.a. Belastingaangifte 2014

Nu je alles hebt geregistreerd ben je klaar voor het doen van je BTW-aangifte (Belastingaangifte 2014).

Wat is BTW aangifte / Aangifte omzetbelasting?

Onderstaande informatie is up-to-date voor alle spelregels voor belastingaangifte 2014.

Aangifte omzetbelasting is niets anders dan een simpele rekensom. Op elke factuur die je hebt gestuurd heb je 6 % of 21% BTW gerekend. Deze BTW heb jij ontvangen, en moet je aan de belastingdienst betalen. Op alles wat je koopt en elke factuur die je hebt betaald zit BTW. Deze BTW heb je al betaald, en dit geld krijg je terug van de belastingdienst.

Aangifte omzetbelasting =
Alle ontvangen BTW min alle betaalde BTW.

Het bedrag wat resteert moet je betalen, of krijg je terug van de Belastingdienst.

Voorbeeld:
– Stel je hebt voor 1210,- facturen gestuurd, waarvan 210 BTW is (21%)
– Je hebt ook voor 242,- aan zakelijke spullen gekocht, waarvan € 42,- BTW (21%)
– Te betalen BTW : € 210,-
– Te ontvangen BTW : € 42,-
Te betalen bij aangifte omzetbelasting : € 210- € 42 = € 168,-

Klinkt eenvoudig? Dat is het ook! En bedenk dan eens dat een boekhouder hier € 100 per keer voor vraagt. Dit kan je zelf toch ook? Dat regelen van je aangifte omzetbelasting is veel makkelijker dan vele mensen denken…

Bron: http://michielroukens.wordpress.com/2010/10/05/hoe-je-als-zzp-in-5-minuten-zelf-aangifte-omzetbelasting-kunt-doen-btw-en-het-misschien-niet-eens-hoeven-te-betalen/

Het wordt zaak de totalen te bereken. Per kwartaal bereken je voor Debiteuren en Crediteuren het volgende:

  • totaal ex. btw bedrag facturen met 6%
  • totaal ex. btw bedrag facturen met 21%
  • totaal ex. btw bedrag facturen met 0%
  • totaal BTW bedrag 6%
  • totaal BTW bedrag 21%
  • totaal BTW bedrag 0%

Zelf kun je de BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) berekenen door van alle Debiteuren en Crediteuren de bedragen bij elkaar op te tellen, door de bedragen te selecteren in Excel en het totaalbedrag te noteren. Let op dat je bij het doen van aangifte omzetbelasting alleen de Debiteuren / Crediteuren selecteert waarvan de datum onder het kwartaal valt! Staan ze niet op volgorde? Dan kun je al je ingevoerde data sorteren. Dit doe je door in Excel al je ingevoerde data te selecteren en op Data>Sort te klikken. Vervolgens kies je de kolom ‘Factuurdatum’ om op te sorteren.

* Ben je een beetje handig met Excel, dan kun je de bedragen automatisch laten op tellen. Zelf ben ik nog een flinke stap verder hierin gegaan, waarbij een apart tabblad kijkt onder welk kwartaal de factuur valt aan de hand van de ingevoerde datum, en automatisch de bijbehorende BTW-bedragen bij elkaar optelt. Groot voordeel hiervan is dat je facturen kris-kras door elkaar in te voeren zonder op de datum te letten. Wil je dat ook? Kijk dan op www.mijnjohan.nl. Voor lezers van Whysheid met 10% korting! Kijk onderaan dit artikel hoe je deze korting krijgt.

4.) Kas registratie

Voor je Aangifte Omzetbelasting heb je alleen een overzicht van Debiteuren/Crediteuren nodig en een manier om de juiste totaal-bedragen te berekenen per periode van aangifte (kwartaal, maand, jaar). Als voorbereiding op je Aangifte Inkomstenbelasting en als handigheidje voor jezelf maak je een kas registratie.

Een kas registratie is niets anders dan een overzicht van het contante geld van je bedrijf. Stel je pint € 50,- van je zakelijke rekening. Dit is nog geen crediteur, maar geld wat nu aan de Kas is toegevoegd. Koop je hier bijvoorbeeld een niet-machine voor a € 10,-, registreer je het bonnetje hiervan als crediteur. Ook boek je deze als Kas uitgave. Voor de volledigheid vermeld je bij de crediteur dat deze betaald is via de Kas. Ga je vervolgens van resterende € 40,- naar de film en een lekker biertje drinken zijn dit geen zakelijke uitgaven, maar is wel betaald van geld van het bedrijf. Je registreert daarom de -€ 40,- als privé-opname. Betaal je iets van je eigen geld voor het bedrijf? Dan registreer je deze als Privé-storting in de kas, vervolgens als Kas-uitgave en dan als Crediteur.

Houd je dit goed bij, heb je zo uiteindelijk een handig overzicht hoeveel geld je nog aan het bedrijf beschuldigt bent (na privé-opnames) of het bedrijf van jou. Vooral als je met partners werkt in een VOF is dit erg prettig.

5.) Afschrijvingen

Dit is niet noodzakelijk om zelf te berekenen, maar wel goed om bij te houden en hier een inschatting van te maken. Een afschrijving is een bedrijfsmiddel wat je koopt en voor meerdere jaren gaat gebruiken. Bijvoorbeeld een machine, nieuwe laptop of een fotocamera. Omdat dit een groot bedrag is, mag je het ex-btw bedrag verdeeld over meerdere jaren van je winst aftrekken bij de Aangifte Inkomstenbelasting. Hierdoor verspreid je de belastingdruk door te voorkomen dat je in het jaar van aanschaf heel weinig, en in het jaar daarop veel meer inkomstenbelasting gaat betalen.

Registreer deze uitgaven, maak een schatting van de levensduur (minimaal 5 jaar) en de restwaarde. De restwaarde is de waarde van het middel nadat jij het stopt te gebruiken. Dus bijvoorbeeld als je de aangeschafte laptop na 5 jaar zou verkopen. Over het algemeen kun je hier 10% van het aankoop bedrag voor rekenen. Houd dit bij voor jezelf en geef het door aan je accountant, dan is het voor hem weer makkelijk je aangifte inkomstenbelasting te doen.

Al met al lijkt het een hoop rekenwerk, maar dit valt behoorlijk mee als je het eenmaal onder de knie hebt. Houd je zelf alleen een Debiteuren / Crediteuren registratie bij en doe je de BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) zelf scheelt je dit al gauw een paar honderd euro per jaar.

Nu 10% korting op het boekhoudpakket van Michiel!

Met de uitleg van Michiel kun je al een heel eind komen om zelf je administratie op te zetten en het regelen van je aangifte omzetbelasting. Om jouw op weg te helpen heeft Michiel zelf een boekhoudpakket gemaakt waarin alles automatisch berekent wordt, je zelf in 5 minuten BTW aangifte (aangifte omzetbelasting) doet en een statusoverzicht hebt over hoe je ervoor staat. Geen gedoe dus, en gewoon makkelijk bonnen invoeren.

Bovendien zijn alle ‘Extra’s die je kunt maken om te besparen op je aangifte inkomstenbelasting al geregeld. In tegenstelling tot andere pakketten betaal je geen vast bedrag per maand, maar eenmalig een bedrag van maar € 29,95.

Zelf heb ik het boekhoudpakket van Michiel geprobeerd en ben ik er erg enthousiast erover. Ik kan het pakket van Johan van harte aanbevelen. Speciaal voor de lezers van Whysheid krijg je nu 10% korting op de aanschaf van het boekhoudpakket!

10% korting op het boekhoudpakket krijg je zo:

  1. Ga nu naar www.mijnjohan.nl, en klik op ‘Begin met Johan’.
  2. Kies bij ‘Kortingscode’ voor ‘Vrienden van Johan’
  3. Vul dit e-mailadres in om korting te krijgen: [email protected]
  4. De korting wordt automatisch berekend.

Heb je het boekhoudpakket van Johan besteld? Dan bied Michiel je zelfs een manier om je aanschafwaarde terug te verdienen. Slim verdiend.

Heeft dit bericht je geholpen of heb je een vraag? Laat het me weten! Plaats een reactie, like of tweet!

Vind je het leuk wat je hebt gelezen en wil je passief geld verdienen?

Pim StigterZo ja, vul dan je e-mailadres in en krijg voortaan nieuwe blogposts via e-mail. Je ontvangt meteen gratis tips en strategieën over passief geld verdienen en de Whysheid Toolgids met: 'De 7 Beste Tools voor Online Ondernemers'. Begin nu, vul hieronder je e-mailadres in en druk op de oranje knop.

1 Reactie
  1. Voor je kleine administratie is het gebruik van Excel een prima oplossing. Goede uitleg wat mij betreft, dank voor het delen.

Laat een reactie achter

WHYSHEID.NL

Whysheid.nl is dé website voor passief geld verdienen en effectief ondernemen.

Jij kunt ook snel en makkelijk een eigen bedrijf starten vanaf scratch, online geld verdienen en een passief inkomen genereren.

Klik nu op START HIER om direct te beginnen.

CONTACT

Whysheid.nl
Vragen of opmerkingen? Neem geheel vrijblijvend contact op via onze CONTACT of via onderstaande gegevens:

Email:
Website: www.whysheid.nl

Get Widget
>