Effectief werken en geld verdienen. Effectiviteit vs. Efficiëntie

Dit moét je weten over je meest waardevolle bezit! Mensen denken vaak dat gezondheid, geld, partner, huis, auto en dergelijken hun meest waardevolle bezit is, maar niets is minder waar. Je meest waardevolle bezit is tijd. Zeker als ondernemer dien je de tijd zo optimaal mogelijk te benutten, want tijd zul je altijd te kort hebben. Meer geld verdienen en meer vrije tijd hebben lukt alleen maar door effectiever te werken. Leer hier hoe je effectiever kan werken  en hoe daar je voordeel mee kunt doen!

Dinsdagavond sprak ik tot in de late uurtjes met mijn goede vriend en serie-ondernemer Michiel Roukens over zijn startup OWNR, een augmented reality game voor beoefenaars en liefhebbers van action sports. Mensen die aan bmx, skate- en snowboarden doen, kunnen door het uploaden van videos ‘tricks’ punten verkrijgen en daarmee stemmen verzamelen om zodoende uit te maken wie de beste is. Michiel en ik sparren regelmatig over wat de beste ‘volgende stappen’ voor onze ondernemingen kunnen zijn. In ons gesprek van gisteren bracht Michiel nogmaals het belang van effectief werken naar voren. Graag wil ik in deze blogpost met jullie delen hoe je effectiever kunt werken. Ik vind namelijk dat iedere ondernemer zich er van  bewust moet zijn, dat er een duidelijk verschil is tussen effectiviteit en efficiëntie en ik geloof er heilig in dat effectief werken en ondernemen een belangrijke rol speelt in het sneller en vaker  behalen van successen en meer geld verdienen.

Wat effectiviteit is en waarom het zo belangrijk is voor ondernemers
Effectiviteit kan het verschil voor een ondernemer maken, tussen het bezit van een bedrijf en een onderneming die jou bezit. Voor zowel Michiel als  voor mij kwam de eerste inspiratie om te gaan ondernemen uit  het boek  Een Werkweek van 4 Uur”,  geschreven door Timothy Ferriss.

Het boek is hier nu in de aanbieding met 30% korting voor maar € 6,99.

In het boek legt Timothy onder andere uit wat het belangrijke verschil is tussen effectiviteit vs. efficiëntie en reikt hij tools en strategieën aan voor life hacks voor ondernemers. Timothy schrijft :

Effectiviteit is het uitvoeren van de dingen/zaken die je dichter bij je doelen brengt Efficiëntie is het uitvoeren van een bepaalde taak (al dan niet belangrijk ) op de meest economische mogelijke manier. 

Efficiënt zijn  zonder te letten op effectiviteit is de standaardmodus van het universum. – Timothy Ferriss

Ook op Wikipedia staat het belang en het verschil tussen efficiëntie en effectiviteit goed uitgelegd:

Efficiëntie en effectiviteit zijn twee gerelateerde begrippen met een delicaat maar niettemin belangrijk verschil in de betekenis.

Efficiëntie of doelmatigheid is de mate van gebruik van middelen om een bepaald doel te bereiken. (Metafoor: de korte route naar het doel.) Een proces wordt efficiënt genoemd als het ten opzichte van een norm weinig middelen gebruikt. Deze middelen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op tijd, inspanning (manuren), grondstoffen of geld. Een verwant begrip is rendement.

Effectiviteit of doeltreffendheid daarentegen geeft aan dat de uitkomst van het proces gerealiseerd wordt. (Metafoor: het doel raken.)
In tegenstelling tot efficiëntie heeft het dus geen betrekking op het proces zelf, 
 maar op de uitkomst ervan.

Normaliter probeert men processen zo te organiseren dat ze zowel efficiënt als effectief zijn. Dan spreekt men ook wel van het verhogen van de productiviteit.  Dat is niet eenvoudig, omdat efficiëntie-doelstellingen in conflict kunnen komen met de effectiviteit.

Uitdaging
Het is de uitdaging om strategisch te bepalen, wat de beste en meest effectieve volgende stappen met de grootste ‘return on investment‘ (ROI) van tijd, geld en andere waardevolle middelen zijn.  Dit  uiteraard  altijd met de overweging of die stap ook ethisch verantwoord is en het niet ten koste gaat van andere zaken die belangrijk(er) voor je zijn. Het gaat er om dingen beter maken dan dat ze zijn.

Ik hoop dat deze blogpost je  geïnspireerd heeft om effectievere keuzes te maken bij komende beslissingen en ik raad je aan om de ‘must read’ voor iedere ondernemer “ Een Werkweek van 4 Uur te lezenals je dat al niet  hebt gedaan.

Wat is jouw mening over Een Werkweek van 4 uur”?

Heb jij  tips of vragen voor effectief werken en ondernemen? Laat het dan weten in de comments en deel deze blogpost met anderen!

Disclosure: Als je besluit een aankoop te doen via een (affiliate)link van één van de bovenstaande links dan kan het zijn dat wij een commissie ontvangen zonder meerkosten voor jou. Dit werkt doormiddel van affiliatie marketing waarbij wij een klein percentage van het aankoop bedrag ontvangen. Wij doen enkel en alleen een aanbeveling van een product of hulpmiddel omdat we deze uitvoerig hebben getest en beschouwen als erg nuttig voor het starten en groeien van jou online blog of bedrijf en ideale levensstijl. Geef alsjeblieft geen geld uit aan deze producten, tenzij je voelt dat je ze nodig hebt om je doelen te bereiken. Aarzel niet om hierover vragen of opmerkingen te stellen via bijvoorbeeld onze contactpagina