Zo’n 3 maanden geleden startte ik de Let’s Do This uitdaging om je te laten zien dat niets je weerhoudt om nu een startup te beginnen.

Ik heb mijzelf (en jou) uitgedaagd om in 99 dagen tijd zonder geld een onderneming te starten dat een passief inkomen genereert.

Well, I started from the bottom and now I’m here..startup.

 • Binnen 8 uur had ik 9 betalende klanten nog voordat ik een product had, aan mijn startup was begonnen of een website of wat dan ook had.
 • Heb ik een ebook geschreven met 99 smoothie recepten van 143 pagina’s (zonder afbeeldingen, opmaak en vormgeving).
 • Heb ik voor het eerst 100% zelf een website gemaakt vanaf scratch. 🙂

Zometeen zal ik je exact vertellen hoe ik het ebook en de website voor mijn startup heb gemaakt, maar eerst moet ik wat bekennen…

De 99 dagen zijn voorbij en de oplever datum van het 99 Smoothie Recepten ebook en mijn startup is daarbij ook verstreken. Helaas heb ik de uitdaging niet gehaald omdat ik nog geen verkoop heb kunnen maken via mijn website, omdat mijn product nog niet helemaal af is. Of zoals een collega van mij zei:

You can’t rush quality/awesomeness!

Toch ben ik supertrots op het resultaat van mijn startup tot nu toe en ik weet zeker dat je het ebook geweldig gaat vinden! Eerlijk gezegd is het ebook in principe al af, alleen wil ik ook graag dat het ebook mooi is vormgegeven. Ik zou het ebook dus al kunnen opleveren alleen is de belevenis iets minder en dat zou erg zonde zijn en ten kosten gaan van de startup. Ik verwacht het smoothie ebook binnen 2 a 3 weken helemaal af te hebben en vraag daarom nog een klein beetje geduld.

Waarom ‘falen’ het beste is wat jou en je startup kan overkomen

Oké, oké… Ik baal er best wel van dat ik gefaald heb bij de Let’s Do This uitdaging en nog geen sale heb kunnen maken voor mijn startup (na mijn voorbestellingen). Toch vind ik het niet heel erg… Ik ken namelijk geen enkele onderneming of persoon dat succesvol is geworden zonder eerst een paar keer (keihard) te falen voordat ze succesvol werden.

succesvol falen

Door mijn topsportcarrière als pro snowboarder heb ik op jonge leeftijd geleerd dat je goed moet kunnen ‘vallen en opstaan’ om succesvol te kunnen worden en dat geld ook zeker voor ondernemen. Wel, ik heb mijn doel van mijn startup dan niet in één keer (helemaal) behaald, maar dat weerhoudt mij er niet van om alsnog succesvol te worden in een passief inkomen genereren!

Als je niet faalt dan probeer je niks nieuws…  Falen is echt niet erg, zolang je er maar van leert. Wees daarom zelf niet bang om te falen en kom in actie! Als je faalt, leer er dan van en probeer het gewoon nog een keer.

Zo maak je een ebook:

Veel mensen vragen hoe ik een ebook maak. Het e-book dat ik maak is nu voor 90% af en alleen de vormgeving moet nog voor de helft gedaan worden. Hieronder leg ik zo kort mogelijk uit hoe ik het aangepakt heb en hoe jij dat ook nu kan gaan doen!

1) Start met de uitkomst van het ebook in gedachten.

Met andere woorden: wat is de belofte van het e-book. In mijn geval is dat:
Zo maak je de meest lekkere en allergezondste smoothies + 99 smoothie recepten

Nu ik heb bedacht wat de belofte is dat mijn ebook moet nakomen weet ik wat ik moet opleveren, nu is de vraag alleen nog hoe precies…

2) Maak een template van wat erin het ebook moet komen om de belofte (stap 1) na te komen in je ebook.

Maak voordat je de inhoud gaat schrijven eerst een inhoudsopgave. Dit is de template of de outline van wat er in je ebook moet komen en zorgt ervoor dat je niet te veel afdwaalt. Zo’n inhoudsindeling beschrijft precies hoe je de belofte gaat nakomen maar dan opgedeeld in behapbare stukken. Zo kun je van een grote opgave, zoals het schrijven van een boek, toch haalbaar maken doordat je het opdeelt.

Mijn template/inhoudsopgave:

 • Inleiding – Hoe smoothies mijn leven hebben veranderd!
 • Wat smoothies precies zijn en waarom je die zou moeten drinken?
 • Waarom groente en fruit van levensbelang zijn?
 • Bespoten en onbespoten groente en fruit en natuurlijk biologisch!
 • Biologisch leuk – maar dat is toch onbetaalbaar?
 • De grootste voordelen van fruit
 • Waarom er leven op aarde bestaat – over groenten, chlorofyl en de superkracht van (groene) smoothies
 • Welke soorten (blad)groentes en koolsoorten kun je gebruiken voor smoothies
 • De top 5 meest gemaakte fouten bij smoothies en een gezond leven
 • Wat heb je nodig? – De benodigdheden en basisingrediënten voor smoothies
 • De verschillende soorten blenders
 • Basisvloeistoffen voor smoothies
 • Meest gebruikte ingrediënten voor smoothies
 • Smaakmakers, kruiden en meer…
 • Extra handig om ook te hebben
 • Hoe je de allerbeste smoothies maakt
 • De meest gestelde vragen over smoothies
 • De 99 Smoothie Recepten
 • Handige doe-het-zelf recepten en methodes voor smoothies
 • 3 Pro tips voor de allerbeste smoothies
 • Een paar laatste woorden van Pim en wat je nu als eerst moet doen…
 • Dankwoord

3) Maak het ebook

Het klinkt simpeler dan het is en dit punt heb ik zelf eerlijk gezegd een beetje onderschat. :p

Wat je ook doet, schrijf eerst de inhoud van het ebook. Zelf heb ik Google Docs gebruikt maar iedere tekstverwerker volstaat.

Verzamel of maak vervolgens de foto’s, afbeeldingen en/of illustraties. Zorg dat je wel de juiste rechten hebt om de afbeeldingen die je gebruikt te mogen publiceren.
Tip! Met een Creative Commons licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Gebruik de Creative Commons optie bij Flickr.com om gratis afbeeldingen publiceerbare te vinden voor je ebook.

Zorg tot slot ervoor dat iemand je helpt bij de taalcorrectie van het ebook. Zorg ook voor een goede en constante opmaak en vormgeving. Ik doe dit zelf met Adobe Indesign. Eventueel kun je dit ook uitbesteden of hulp inschakelen van iemand die je kent die kan vormgeven.

That’s it!

Zo maak je een eigen WordPress website:

Nadat je een informatieproduct hebt ontwikkeld is het tijd voor een verkoopkanaal voor je startup. Ik heb gekozen om er een website voor te ontwikkelen. Ik heb wel vaker geëxperimenteerd met het maken van website, maar helaas zonder succes en moest ik altijd hulp inschakelen. Dit keer wilde ik persé alles helmaal 100% zelf doen en heb ik vastberaden alle informatie verzamelt die ik nodig had. Met trots presenteer ik je nu mijn eerste zelfgemaakte website via WordPress: www.smoothiereceptenpro.com. Het is (nog) niet de allermooiste, maar kan altijd nog verbeterd en doorontwikkeld worden. Zo heb ik een website gemaakt:

Eerst wil je een domeinnaam vastleggen en je webhosting regelen voor je startup. Dit kost geld en heb ik bekostigd van het geld wat ik heb verdient door mijn voorbestellingen van het ebook. Zelf vind ik het belangrijk dat mensen mijn website goed kunnen vinden via zoekmachines zoals Google. Daarom ben ik eerst gaan onderzoeken op welke woorden mensen zoeken die met smoothies te maken hebben. HIER kun je precies zien hoe ik dat destijds heb gedaan via de Google Keyword Planner.

Ik wil persé de zoekwoorden ‘Smoothie Recepten’ in de naam van mijn website hebben voor mijn startup. De beste website om te zien of een domeinnaam nog beschikbaar is vind ik www.mijndomein.nl.

Na veel onderzoek heb ik de domeinnaam en de webhosting geregeld via Xel.nl, waar ik super tevreden over ben! Via hun stap voor stap instructie heb ik de WordPress website zelf geïnstalleerd. Toen ik een vraag had heeft hun helpdesk van mij overigens uitstekend geholpen. Ik kan niks anders dan positieve dingen zeggen over mijn ervaring met Xel.nl. Ik heb de gratis FTP software van Filezilla gedownload en ik heb de gratis WordPress Theme: Restaurant WordPress Theme – FoodMag gebruikt van WPdance.

Waar het allemaal op neerkomt

Waar het allemaal op neerkomt is jezelf. Als je iets écht wilt en bereid bent om ervoor te werken, dan is de levensstijl die je ambieert echt mogelijk!

Ik ga mij niet tegen laten houden dat het me net niet helemaal is gelukt om mijn uitdaging in 99 dagen te halen. Zonder de Let’s Do This uitdaging was ik nooit zo snel, zo ver gekomen en het  is voor mij een goede stok achter de deur  en motivatie geweest wanneer dat nodig was.

Ik blijf er alles aan doen om het ebook zo snel mogelijk op te leveren en als het zover is dan laat ik het je direct via Whysheid weten! 😀

Wat weerhoudt jou en je startup nog om nu succesvol te zijn? Ik hoor graag van je via de comments hieronder!

 

Vind je het leuk wat je hebt gelezen en wil je passief geld verdienen?

Pim StigterZo ja, vul dan je e-mailadres in en krijg voortaan nieuwe blogposts via e-mail. Je ontvangt meteen gratis tips en strategieën over passief geld verdienen en de Whysheid Toolgids met: 'De 7 Beste Tools voor Online Ondernemers'. Begin nu, vul hieronder je e-mailadres in en druk op de oranje knop.